Składniki :
Na ciasto :
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- szklanka śmietany 12%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- mleko do rozprowadzenia ciasta [ilość na oko-tak, by ciasto było gęste ale nadal trochę lejące]
Farsz :
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- pół główki białej kapusty
- sól, pieprz, słodka papryka, curry, rozmaryn, majeranek, przyprawa do wieprzowiny, przyprawa do gyrosa, pieprz ziołowy
- masło
- olej
Wykonanie :
Składniki na farsz posiekać i smażyć razem 20 minut cały czas mieszając, dość mocno przyprawić do smaku.
Odstawić na bok.
Składniki na ciasto wymieszać i zmiksować blenderem.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać połowę ciasta, włożyć cały farsz a na wierzch wylać resztę ciasta.
Piec w 200*C przez 40 minut na jasno-brązowo.