- – 1 kg mięsa mielonego
- – 3 saszetki ryżu
- – sok pomidorowy w kartonie, gęsty (pudliszki)
- – koperek
- – 2 jajka
- – 1 duża cebula
- – koncentrat pomidorowy
- – czosnek (dowolna ilość)
- – cukier do przyprawienia sosu
- – zioła (dowolne) do sosu
- – przyprawy : kurkuma, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, curry, przyprawa do gyrosa, przyprawa do gulaszu, przyprawa do wołowiny, przyprawa do mięsa duszonego (można sporządzić własną kompozycję z przypraw)
Wykonanie :
Mięso mielone dokładnie wyrobić z jajkami, przyprawami, ugotowanym ryżem, koperkiem, czosnkiem, usmażoną na maśle cebulą. Wyrobione mięso formować w kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano jak kotlety mielone. Na patelni zrobić sos z koncentratu pomidorowego, soku pomidorowego, ziół, cukru i ew. przypraw i wody. Do gotowego sosu włożyć usmażone niby gołąbki i chwilkę razem dusić. Podawać gorące do chleba lub dowolnie inaczej.
Smacznego !!!