Składniki :

  • – 1 kg mięsa mielonego
  • – 3 saszetki ryżu
  • – sok pomidorowy w kartonie, gęsty (pudliszki)
  • – koperek
  • – 2 jajka
  • – 1 duża cebula
  • – koncentrat pomidorowy
  • – czosnek (dowolna ilość)
  • – cukier do przyprawienia sosu
  • – zioła (dowolne) do sosu
  • – przyprawy : kurkuma, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, curry, przyprawa do gyrosa, przyprawa do gulaszu, przyprawa do wołowiny, przyprawa do mięsa duszonego (można sporządzić własną kompozycję z przypraw)

Wykonanie :

Mięso mielone dokładnie wyrobić z jajkami, przyprawami, ugotowanym ryżem, koperkiem, czosnkiem, usmażoną na maśle cebulą. Wyrobione mięso formować w kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano jak kotlety mielone. Na patelni zrobić sos z koncentratu pomidorowego, soku pomidorowego, ziół, cukru i ew. przypraw i wody. Do gotowego sosu włożyć usmażone niby gołąbki i chwilkę razem dusić. Podawać gorące do chleba lub dowolnie inaczej.

Smacznego !!!