Składniki :
- – 350 g małych młodych ziemniaków
- – 150 g fasolki szparagowej
- – 2 jajka
- – 180 g mieszanki ziół
- – 4 pomidory pokrojone w trójkąty
- – 1 mała czerwona papryka, pokrojona w plasterki
- – 430 g tuńczyka w kawałkach z puszki w zalewie lub sosie własnym, odcedzonego i lekko podzielonego
- – 125 ml gotowego beztłuszczowego francuskiego sosu
- – 50 g czarnych oliwek
- – 1 łyżka kaparów
- – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie :
Gotować ziemniaki 10 minut, uważać by ich nie rozgotować. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie, pokroić na połówki. Wrzucić fasolę do wrzątku na 2 minuty. Odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Ułożyć liście sałaty na dnie dużej miseczki. Dodać fasolę, jajka, pomidory, paprykę i tuńczyka. Polać sosem, na wierzchu rozsypać oliwki, kapary i pietruszkę. Podawać z opiekanym chlebkiem.