Składniki :

  • 2 cebulki szalotki
  • sól,pieprz,szczypta curry i kurkumy
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sok cytrynowy
  • 6 żółtek

Wykonanie :
Szalotkę bardzo drobno posiekać i podsmażyć na maśle.
Zalać białym winem i dodać pieprz.
Odparować wino do połowy [potrwa to kilkanaście minut] i całość przecedzić przez bardzo gęste sitko.
Żółtka i odparowane i przecedzone wino przelać do miski i na parze ubijać tak długo aż powstanie krem.
Miskę zestawić na bok i ubijać aż krem ostygnie.
Dodawać stopione masło stopniowo cały czas ubijając krem aż powstanie gęsty sos.
Sos doprawić przyprawami,sokiem cytrynowym i drobno posiekanymi ziołami.