Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 szalotka
  • słoiczek marynowanych cebulek
  • 4 kwaśne jabłka
  • 1 szklanka cydru
  • pół szklanki calvadosu lub brandy jabłkowego
  • 4 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, tymianek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • mąka

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem a następnie odstawić do marynowania na całą noc. Następnie na łyżce masła z oliwą obsmażyć na rumiano z obu stron. Na tłuszczu po smażeniu mięsa usmażyć na rumiano z obu stron jabłka pokrojone w grube plasterki uważając by się nie rozpadły. Zdjąć z patelni i dodać porcję masła i oliwy i smażyć posiekaną szalotkę, cebulę, czosnek i marynowane cebulki. Po 10 minutach dodać cydr i calvados, mascarpone, natkę, sól, pieprz, tymianek, sok z cytryny i dusić sos 30 minut na małym ogniu co jakiś czas sprawdzając ilość płynu na patelni [można lekko podlewać wodą]. Następnie sprawdzić smak sosu i doprawić. Do sosu dodać usmażone wcześniej udka i dusić aż mięso będzie miękkie. Na koniec wyjąć mięso i lekko zagęścić sos mąką. Podawać z pieczonymi ziemniakami i usmażonymi jabłkami.