Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 1 szalotka
- słoiczek marynowanych cebulek
- 4 kwaśne jabłka
- 1 szklanka cydru
- pół szklanki calvadosu lub brandy jabłkowego
- 4 łyżki mascarpone
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, tymianek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- mąka
Wykonanie :
Mięso przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem a następnie odstawić do marynowania na całą noc. Następnie na łyżce masła z oliwą obsmażyć na rumiano z obu stron. Na tłuszczu po smażeniu mięsa usmażyć na rumiano z obu stron jabłka pokrojone w grube plasterki uważając by się nie rozpadły. Zdjąć z patelni i dodać porcję masła i oliwy i smażyć posiekaną szalotkę, cebulę, czosnek i marynowane cebulki. Po 10 minutach dodać cydr i calvados, mascarpone, natkę, sól, pieprz, tymianek, sok z cytryny i dusić sos 30 minut na małym ogniu co jakiś czas sprawdzając ilość płynu na patelni [można lekko podlewać wodą]. Następnie sprawdzić smak sosu i doprawić. Do sosu dodać usmażone wcześniej udka i dusić aż mięso będzie miękkie. Na koniec wyjąć mięso i lekko zagęścić sos mąką. Podawać z pieczonymi ziemniakami i usmażonymi jabłkami.