Składniki :

  • 20 twardych ogórków średniej wielkości
  • 10 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • łyżka soli
  • łyżeczka płatków chili
  • 1 mała cebula biała pokrojona w cienkie piórka
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • 7 łyżek oleju do smażenia

Wykonanie :

Ogórki pokroić na ćwiartki i jeszcze na pół [w zasadzie kształt nie gra roli, można pokroić dowolnie] a następnie zasolić i odstawić na 2h by puściły sok. Następnie sok odlać a ogórki wypłukać i wytrzeć do sucha. Do ogórków dodać czosnek, cebulę, sos sojowy, ocet, cukier i wymieszać dokładnie. Na oleju podsmażyć chili do momentu aż zacznie mocno pachnieć a następnie gorącym olejem z chili zalać ogórki i całość dokładnie wymieszać. Ogórki z marynata i olejem przykryć i wstawić do lodówki na noc. Na następny dzień ogórki nadają się do jedzenia. Można ogórki włożyć do słoików i przechowywać 2 tygodnie w lodówce. Są to marynaty krótkoterminowe, których się nie pasteryzuje.