Składniki :

  • -> 2 opakowania mrożonych krewetek
  • -> pędy bambusa
  • -> 1 duża marchewka
  • -> 1 duży por
  • -> 5 ząbków czosnku
  • -> sos sojowy jasny
  • -> sok z cytryny
  • -> sól, chili w proszku
  • -> ocet winny
  • -> masło
  • -> mąka ziemniaczana
  • -> 3 kostki rosołowe drobiowe

Wykonanie :

W garnku zagotować wodę, dodać kostki rosołowe, chili, sól, pędy bambusa, posiekanego pora i marchewkę w słupki i gotować pod przykryciem na średnim ogniu 30 minut. W tym czasie rozmrozić krewetki, usmażyć z czosnkiem, solą i chili na maśle, dodać do zupy. Zupę przyprawić octem winnym by była kwaśna i cytryną. Pogotować zupę jeszcze 10 minut. Posmakować, ewentualnie doprawić do smaku wedle własnego gustu i zagęścić zupę mąką ziemniaczaną. Powinna być dość gęsta.