- -> 2 opakowania mrożonych krewetek
- -> pędy bambusa
- -> 1 duża marchewka
- -> 1 duży por
- -> 5 ząbków czosnku
- -> sos sojowy jasny
- -> sok z cytryny
- -> sól, chili w proszku
- -> ocet winny
- -> masło
- -> mąka ziemniaczana
- -> 3 kostki rosołowe drobiowe
Wykonanie :
W garnku zagotować wodę, dodać kostki rosołowe, chili, sól, pędy bambusa, posiekanego pora i marchewkę w słupki i gotować pod przykryciem na średnim ogniu 30 minut. W tym czasie rozmrozić krewetki, usmażyć z czosnkiem, solą i chili na maśle, dodać do zupy. Zupę przyprawić octem winnym by była kwaśna i cytryną. Pogotować zupę jeszcze 10 minut. Posmakować, ewentualnie doprawić do smaku wedle własnego gustu i zagęścić zupę mąką ziemniaczaną. Powinna być dość gęsta.
Bardzo apetycznie wygląda