Składniki :
- -> 50 dag filetów rybnych ulubionej ryby o zwartym mięsie
- -> 1 spora papryczka chili
- -> 3 marchewki
- -> 1 duży por
- -> 2 pietruszki
- -> 1 mały seler
- -> wegeta
- -> pędy bambusa
- -> pęczek cebulki dymki
- -> masło
- -> biały lub kolorowy pieprz, sól
- -> 4 łyżki aceto balsamico (octu winnego)
- -> kostka warzywna
- -> 1 cała cytryna
Wykonanie :
Filety przyprawić solą i pieprzem, lekko skropić sokiem z cytryny i odstawić na bok do rozmrożenia. Chili pozbawić pestek i posiekać na drobne kawałeczki. Warzywa posiekać na równe cieniutkie bardzo cienkie paseczki ala 'zapałki’ lub 'słomki’, szczypiorek posiekać drobno. Na maśle podsmażyć posiekaną w kostkę cebulkę i ją zeszklić. W garnku zagotować bulion z kostki warzywnej, dodać przesmażoną cebulę, pędy bambusa i surowe warzywa i gotować 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. W tym czasie rozmarzniętą rybę pokroić na grubą kostkę i delikatnie włożyć do leciutko mrugającego bulionu – bulion musi bardzo leciutko mrygać, praktycznie się nie gotować bo inaczej ryba się rozpadnie. Gotować 10 minut. Na koniec gotowania dodać chili i szczypiorek, aceto balsamico i sok cytrynowy. Na koniec w razie potrzeby doprawić do smaku. Zupę podawać bardzo gorącą.