Składniki :

  • puszka mleka kokosowego
  • makaron ryżowy
  • 1 czerwona papryka
  • 1kg policzków wołowych
  • 1 marchewka
  • kubek namoczonych we wrzątku i posiekanych grzybków mun
  • szklanka fasolki szparagowej
  • łyżeczka utartego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • potłuczona trawa cytrynowa
  • kilka suchych papryczek chili [wedle uznania]
  • sól, pieprz, cukier [ilości do smaku wedle uznania]
  • sosy : sojowy jasny, rybny, ostrygowy, teryiaki

Wykonanie :

Ugotować wywar na pokrojonych w cienkie paski policzkach wołowych z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku,trawy cytrynowej i włoszczyzny jak do rosołu [opieczonej cebuli, marchwi,pietruszki,selera,pora] a następnie całość [po odłowieniu mięsa] dokładnie przecedzić przez gęste sito a następnie przez gazę by wywar był możliwie jak najczystszy.
Dodać ponownie mięso, pokrojoną w zapałki marchewkę, imbir, chili, grzybki i gotować 15 minut.
Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, fasolkę oraz wszystkie sosy [w ilości po 2 łyżki na początek]
Gotować 10 minut na wolnym ogniu.
Sprawdzić smak, ewentualnie dodać jeszcze cukier, ponownie sosy do smaku by zupa była dobrze doprawiona [może być nawet zbyt mocno doprawiona bo po dodaniu mleka kokosowego smaki łagodnieją] a następnie dodać mleko kokosowe.
Gotować na wolnym ogniu kilka chwil i na koniec sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić.
Podawać z makaronem ryżowym.