Składniki :
- puszka mleka kokosowego
- makaron ryżowy
- 1 czerwona papryka
- 1kg policzków wołowych
- 1 marchewka
- kubek namoczonych we wrzątku i posiekanych grzybków mun
- szklanka fasolki szparagowej
- łyżeczka utartego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- potłuczona trawa cytrynowa
- kilka suchych papryczek chili [wedle uznania]
- sól, pieprz, cukier [ilości do smaku wedle uznania]
- sosy : sojowy jasny, rybny, ostrygowy, teryiaki
Wykonanie :
Ugotować wywar na pokrojonych w cienkie paski policzkach wołowych z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku,trawy cytrynowej i włoszczyzny jak do rosołu [opieczonej cebuli, marchwi,pietruszki,selera,pora] a następnie całość [po odłowieniu mięsa] dokładnie przecedzić przez gęste sito a następnie przez gazę by wywar był możliwie jak najczystszy.
Dodać ponownie mięso, pokrojoną w zapałki marchewkę, imbir, chili, grzybki i gotować 15 minut.
Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, fasolkę oraz wszystkie sosy [w ilości po 2 łyżki na początek]
Gotować 10 minut na wolnym ogniu.
Sprawdzić smak, ewentualnie dodać jeszcze cukier, ponownie sosy do smaku by zupa była dobrze doprawiona [może być nawet zbyt mocno doprawiona bo po dodaniu mleka kokosowego smaki łagodnieją] a następnie dodać mleko kokosowe.
Gotować na wolnym ogniu kilka chwil i na koniec sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić.
Podawać z makaronem ryżowym.