Składniki :

  • -> 80 dag średniej wielkości krewetek (najwygodniej mrożonych)
  • -> 20 dag pieczarek
  • -> 2-3 cm korzenia imbiru
  • -> 4 łyżki czerwonej pasty curry
  • -> kostka bulionu warzywnego
  • -> 2-3 łyżki sosu rybnego
  • -> 1 limonka
  • -> 2-3 łyżeczki cukru
  • -> świeża kolendra
  • -> makaron ryżowy
  • -> świeża łodyga trawy cytrynowej lub pasta cytrynowa

Wykonanie :

Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu, przelać i odstawić na bok. W garnku z gotującą się wodą rozpuścić kostkę bulionową, dodać pokrojony w plasterki imbir, trawę cytrynową posiekaną na małe kawałki, cukier, sok z limonki i sos rybny. Całość zagotować. Dodać posiekane na plasterki pieczarki i krewetki i gotować zupę 5 minut do zaróżowienia się krewetek. Na koniec dodać posiekaną kolendrę i dodawać etapami pastę curry i testować czy zupa jest już wystarczająco pikantna. Zupę podawać z makaronem.