Składniki :
- -> 80 dag średniej wielkości krewetek (najwygodniej mrożonych)
- -> 20 dag pieczarek
- -> 2-3 cm korzenia imbiru
- -> 4 łyżki czerwonej pasty curry
- -> kostka bulionu warzywnego
- -> 2-3 łyżki sosu rybnego
- -> 1 limonka
- -> 2-3 łyżeczki cukru
- -> świeża kolendra
- -> makaron ryżowy
- -> świeża łodyga trawy cytrynowej lub pasta cytrynowa
Wykonanie :
Makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu, przelać i odstawić na bok. W garnku z gotującą się wodą rozpuścić kostkę bulionową, dodać pokrojony w plasterki imbir, trawę cytrynową posiekaną na małe kawałki, cukier, sok z limonki i sos rybny. Całość zagotować. Dodać posiekane na plasterki pieczarki i krewetki i gotować zupę 5 minut do zaróżowienia się krewetek. Na koniec dodać posiekaną kolendrę i dodawać etapami pastę curry i testować czy zupa jest już wystarczająco pikantna. Zupę podawać z makaronem.