Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona na cienkie płaty
  • świeża kolendra
  • mała puszka ananasów
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka oleju kokosowego

Marynata do kurczaka :

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • płatki chili
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka soku z puszki po ananasach

Wykonanie :

Na początku należy przygotować marynatę i zamarynować w niej mięso przez 2h. Następnie na oleju kokosowym wysmażyć mięso na rumiano z obu stron a pod koniec smażenia dodać marynatę i dusić kilka minut. Mięso wyjąć i pokroić w ukośne plasterki. Marynatę przecedzić i dodać do niej pokrojonego w kostkę ananasa. Na półmisku rozłożyć pokrojone na połówki pomidorki, zalać i wymieszać całość ananasem z marynatą, wyłożyć pokrojone mięso i przybrać kolendrą.