Składniki :

  • opakowanie makaronu ryżowego [nitki]
  • słoiczek fasolki szparagowej [w solonej wodzie] lub fasolka mrożona
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 por
  • pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka, curry, kurkuma, trawa cytrynowa
  • Sos :
  • pół łyżeczki cukru
  • otarta skórka z pomarańczy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta curry
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta imbiru
  • 60 ml majonezu

Wykonanie :
Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu [można urozmaicić jego smak i dodać sól, pieprz, kostkę rosołową itp]
Fasolkę odsączyć z zalewy/ugotować w osolonej wodzie[wersja mrożona].
Pomarańczę otrzeć ze skórki [skórkę zachować do sosu], obrać dokładnie i pookrawać z wszystkich błon i podzielić miąższ na cząstki i je pokroić na mniejsze kawałki.
Pora drobno posiekać [tylko białą część]
Pierś kurczaka pokroić w cienkie długie paski [ewentualnie w kostkę], przyprawić wszystkimi przyprawami i usmażyć na rumiano, ostudzić.
Przygotować sos : połączyć wszystkie składniki bardzo dokładnie i odstawić do przegryzienia się smaków.
W razie potrzeby można dodać jogurtu naturalnego lub dodać jeszcze majonezu.
Wszystkie przygotowane składniki [wraz z uprzednio odcedzonym i pokrojonym na mniejsze kawałki makaronem] połączyć ze sobą w salaterce.
Do sałatki można dodać świeżej kolendry.