Składniki :
- opakowanie makaronu ryżowego [nitki]
- słoiczek fasolki szparagowej [w solonej wodzie] lub fasolka mrożona
- 1 duża pomarańcza
- 1 por
- pierś z kurczaka
- sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka, curry, kurkuma, trawa cytrynowa
- Sos :
- pół łyżeczki cukru
- otarta skórka z pomarańczy
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta curry
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta imbiru
- 60 ml majonezu
Wykonanie :
Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu [można urozmaicić jego smak i dodać sól, pieprz, kostkę rosołową itp]
Fasolkę odsączyć z zalewy/ugotować w osolonej wodzie[wersja mrożona].
Pomarańczę otrzeć ze skórki [skórkę zachować do sosu], obrać dokładnie i pookrawać z wszystkich błon i podzielić miąższ na cząstki i je pokroić na mniejsze kawałki.
Pora drobno posiekać [tylko białą część]
Pierś kurczaka pokroić w cienkie długie paski [ewentualnie w kostkę], przyprawić wszystkimi przyprawami i usmażyć na rumiano, ostudzić.
Przygotować sos : połączyć wszystkie składniki bardzo dokładnie i odstawić do przegryzienia się smaków.
W razie potrzeby można dodać jogurtu naturalnego lub dodać jeszcze majonezu.
Wszystkie przygotowane składniki [wraz z uprzednio odcedzonym i pokrojonym na mniejsze kawałki makaronem] połączyć ze sobą w salaterce.
Do sałatki można dodać świeżej kolendry.