Składniki :

  • sałata rzymska
  • 1 duża marchewka pokrojona w cienkie zapałki
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • pęczek kolendry
  • 0,3 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • pędy bambusa
  • szklanka namoczonych grzybów mun pokrojonych w paseczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie zapałki
  • 1 małe chili
  • sos sojowy, sos rybny, sos słodko-kwaśny, sól i pieprz do smaku

Wykonanie :

Mięso przyprawić sosami, dodać przeciśnięty czosnek, posiekane drobno chili i wysmażyć na rumiano. Lekko podlać wodą, dodać warzywa i grzyby i dusić aż warzywa lekko zmiękną. Odparować jeśli całość jest zbyt rzadka i następnie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby. Lekko przestudzić i układać porcje na liściach sałaty i podawać z posiekanym szczypiorkiem z dymką i kolendrą.