Składniki :
- sałata rzymska
- 1 duża marchewka pokrojona w cienkie zapałki
- 1 dymka ze szczypiorem
- pęczek kolendry
- 0,3 kg mielonej łopatki wieprzowej
- pędy bambusa
- szklanka namoczonych grzybów mun pokrojonych w paseczki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie zapałki
- 1 małe chili
- sos sojowy, sos rybny, sos słodko-kwaśny, sól i pieprz do smaku
Wykonanie :
Mięso przyprawić sosami, dodać przeciśnięty czosnek, posiekane drobno chili i wysmażyć na rumiano. Lekko podlać wodą, dodać warzywa i grzyby i dusić aż warzywa lekko zmiękną. Odparować jeśli całość jest zbyt rzadka i następnie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby. Lekko przestudzić i układać porcje na liściach sałaty i podawać z posiekanym szczypiorkiem z dymką i kolendrą.