Składniki :
- kubek grzybków shitake
- kubek pokruszonych na mniejsze kawałki grzybków mun
- 7 ząbków czosnku
- 1 duży słodki i dojrzały pomidor
- pęczek szczypiorku
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 1 pierś z kurczaka
- ugotowany oddzielnie ryż lub makaron ryżowy
- chili w płatkach [płaska łyżeczka]
- ocet ryżowy
- sos sojowy jasny i ciemny, sos ostrygowy, sos grzybowy, sos teriyaki, sos rybny, sos hoisin, sos tao-tao słodko kwaśny [mała buteleczka]
- cukier
- sól, pieprz
- mąka kukurydziana lub ziemniaczana
- czubata łyżka masła
Wykonanie :
Do dużego garnka nalać wodę do połowy, dodać masło, wszystkie grzyby, zmiksowanego z całym czosnkiem pomidora, posiekaną w piórka cebulę, pokrojone w cienkie zapałki marchewki, chili, łyżeczkę soli, pieprz, całą buteleczkę sosu tao-tao i całość gotować 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Gdy grzyby zmiękną [szczególnie shitake bo mun dochodzą szybko] dodać 3 czubate łyżeczki cukru, tyle samo octu ryżowego, posiekaną w cienkie paseczki pierś z kurczaka [wcześniej doprawioną sosami sojowymi i odstawioną na parę godzin lub na noc], wszystkie sosy po 4 łyżki każdego i dalej gotować kolejne 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Po tym czasie zupę zagęścić mąką [wedle uznania w zależności jak gęsta i zawiesista ma być], sprawdzić smak, ewentualnie doprawić by smak był równomierny [słodko-ostro-kwaśno-słony].
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.