Składniki :

  • kubek grzybków shitake
  • kubek pokruszonych na mniejsze kawałki grzybków mun
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 duży słodki i dojrzały pomidor
  • pęczek szczypiorku
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • ugotowany oddzielnie ryż lub makaron ryżowy
  • chili w płatkach [płaska łyżeczka]
  • ocet ryżowy
  • sos sojowy jasny i ciemny, sos ostrygowy, sos grzybowy, sos teriyaki, sos rybny, sos hoisin, sos tao-tao słodko kwaśny [mała buteleczka]
  • cukier
  • sól, pieprz
  • mąka kukurydziana lub ziemniaczana
  • czubata łyżka masła

Wykonanie :

Do dużego garnka nalać wodę do połowy, dodać masło, wszystkie grzyby, zmiksowanego z całym czosnkiem pomidora, posiekaną w piórka cebulę, pokrojone w cienkie zapałki marchewki, chili, łyżeczkę soli, pieprz, całą buteleczkę sosu tao-tao i całość gotować 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
Gdy grzyby zmiękną [szczególnie shitake bo mun dochodzą szybko] dodać 3 czubate łyżeczki cukru, tyle samo octu ryżowego, posiekaną w cienkie paseczki pierś z kurczaka [wcześniej doprawioną sosami sojowymi i odstawioną na parę godzin lub na noc], wszystkie sosy po 4 łyżki każdego i dalej gotować kolejne 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Po tym czasie zupę zagęścić mąką [wedle uznania w zależności jak gęsta i zawiesista ma być], sprawdzić smak, ewentualnie doprawić by smak był równomierny [słodko-ostro-kwaśno-słony].
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
12345