Składniki :
- – 2 marchewki
- – mały kalafior
- – ćwiartka kapusty pekińskiej
- – 3 czerwone cebule
- – kostka bulionowa (grzybowa i cielęca)
- – świeży imbir (2 cm) lub 2 czubate łyżeczki sproszkowanego
- – os sojowy jasny
- – łyżeczka oleju sezamowego
- – szczypta mielonej trawy cytrynowej (niekoniecznie)
- – kilka plastrów cytryny
- – sól i pieprz
- – ostra czerwona papryka lub chili
Wykonanie :
Marchewki pokroić w zapałki . Kalafior podzielić na różyczki . Kapustę poszatkować . Warzywa zalać 5 szklankami wody . Dodać imbir, 1/2 łyżki soli i szczyptę pieprzu . Gotować 25 minut . Cebulę obrać i posiekać w półksiężyce . Razem z kostkami bulionowymi wrzucić do zupy, gdy warzywa będą prawie miękkie . Zupę doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym i (ewentualnie) sproszkowaną trawą cytrynową . Wrzucić plasterki cytryny . Odstawić na 10 minut .