Składniki :

  • – 2 marchewki
  • – mały kalafior
  • – ćwiartka kapusty pekińskiej
  • – 3 czerwone cebule
  • – kostka bulionowa (grzybowa i cielęca)
  • – świeży imbir (2 cm) lub 2 czubate łyżeczki sproszkowanego
  • – os sojowy jasny
  • – łyżeczka oleju sezamowego
  • – szczypta mielonej trawy cytrynowej (niekoniecznie)
  • – kilka plastrów cytryny
  • – sól i pieprz
  • – ostra czerwona papryka lub chili

Wykonanie :

Marchewki pokroić w zapałki . Kalafior podzielić na różyczki . Kapustę poszatkować . Warzywa zalać 5 szklankami wody . Dodać imbir, 1/2 łyżki soli i szczyptę pieprzu . Gotować 25 minut . Cebulę obrać i posiekać w półksiężyce . Razem z kostkami bulionowymi wrzucić do zupy, gdy warzywa będą prawie miękkie . Zupę doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym i (ewentualnie) sproszkowaną trawą cytrynową . Wrzucić plasterki cytryny . Odstawić na 10 minut .