Składniki :

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 0,3 kg mielonego mięsa drobiowego
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia zupy
  • szczypiorek do podania
  • sól, pieprz, 2 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżeczka pasty krewetkowej
  • opakowanie małych krewetek
  • 2,5l bulionu drobiowego – domowego rosołu – przecedzonego
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • świeża kolendra do podania
  • 1 łyżka koperku
  • kasza manna do mięsa
  • 1 jajko

Wykonanie :

Na łyżeczce masła podsmażyć posiekaną cebulę z 2 ząbkami czosnku i szpinakiem z solą i pieprzem. Na reszcie masła wysmażyć krewetki z resztą posiekanego czosnku ze wszystkimi sosami, sokiem cytrynowym, pastą i przyprawami. Rosół zagotować, dodać koperek, usmażone krewetki z całą zawartością patelni i usmażony szpinak. Podgrzewać całość na małym ogniu 10 minut. Do mięsa dodać sól, pieprz, jajko, 3 łyżki kaszy manny i po uformowaniu małych kuleczek wrzucać do rosołu. Gotować na małym ogniu kolejne 10 minut aż mięso będzie gotowe [klopsiki można usmażyć lub upiec]. Sprawdzić smak zupy, doprawić wedle uznania [można dodać więcej sosów w których były smażone krewetki] a następnie zagęścić zupę mąką ziemniaczaną. Przygotować makaron według opisu na opakowaniu i nałożyć do miseczek. Zalać gorącym rosołem z klopsikami i krewetkami i przybrać kolendrą i szczypiorkiem przed podaniem.