Składniki :
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 0,3 kg mielonego mięsa drobiowego
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia zupy
- szczypiorek do podania
- sól, pieprz, 2 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżeczka pasty krewetkowej
- opakowanie małych krewetek
- 2,5l bulionu drobiowego – domowego rosołu – przecedzonego
- 2 łyżeczki masła
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- opakowanie makaronu ryżowego
- świeża kolendra do podania
- 1 łyżka koperku
- kasza manna do mięsa
- 1 jajko
Wykonanie :
Na łyżeczce masła podsmażyć posiekaną cebulę z 2 ząbkami czosnku i szpinakiem z solą i pieprzem. Na reszcie masła wysmażyć krewetki z resztą posiekanego czosnku ze wszystkimi sosami, sokiem cytrynowym, pastą i przyprawami. Rosół zagotować, dodać koperek, usmażone krewetki z całą zawartością patelni i usmażony szpinak. Podgrzewać całość na małym ogniu 10 minut. Do mięsa dodać sól, pieprz, jajko, 3 łyżki kaszy manny i po uformowaniu małych kuleczek wrzucać do rosołu. Gotować na małym ogniu kolejne 10 minut aż mięso będzie gotowe [klopsiki można usmażyć lub upiec]. Sprawdzić smak zupy, doprawić wedle uznania [można dodać więcej sosów w których były smażone krewetki] a następnie zagęścić zupę mąką ziemniaczaną. Przygotować makaron według opisu na opakowaniu i nałożyć do miseczek. Zalać gorącym rosołem z klopsikami i krewetkami i przybrać kolendrą i szczypiorkiem przed podaniem.