Składniki :

  • opakowanie suszonych grzybów mun (około 300g)
  • 3l wywaru warzywnego klasycznego lub rosołu
  • 1 pierś z kurczaka lub odpowiednik wagowy piersi z indyka lub kawałek wołowiny
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • 2 szklanki mini marchewek
  • 1 czerwona, zielona i żółta papryka
  • słoiczek pędów bambusa
  • opakowanie średniej wielkości krewetek
  • płaska łyżeczka imbiru
  • szczypiorek
  • świeża kolendra
  • cukier i ocet winny do doprawienia
  • sól, pieprz
  • świeże chili
  • oliwa z chili
  • czubata łyżka masła
  • cytryna
  • sos sojowy jasny, rybny i ostrygowy do doprawienia zupy

Wykonanie :

Wywar zagotować i dodać posiekane papryki, pędy bambusa, marchewki i grzyby mun. Całość gotować aż grzyby będą dobre. W tym czasie mięso pokroić w cieniutkie plasterki (drobiowe lub wołowe, wedle uznania) i przyprawić solą i pieprzem oraz wszystkimi sosami i marynować pół godziny. Osączyć z marynaty i usmażyć na maśle z oliwą i dodać do zupy. Marynatę wlać do zupy. Na oliwie z masłem i czosnkiem i cytryną z solą i pieprzem usmażyć krewetki i całość dodać do zupy. Zupę posmakować, doprawić do smaku octem, cukrem, solą, chili, sosami, imbirem, a następnie zagotować. Ponownie sprawdzić smak, w razie konieczności ponownie doprawić. Dodać posiekaną zieleninę i surowy makaron i gotować aż zmięknie. Zupa powinna być gęsta. Można ją lekko zaciągnąć mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną.