Składniki :
- opakowanie suszonych grzybów mun (około 300g)
- 3l wywaru warzywnego klasycznego lub rosołu
- 1 pierś z kurczaka lub odpowiednik wagowy piersi z indyka lub kawałek wołowiny
- opakowanie makaronu ryżowego
- 2 szklanki mini marchewek
- 1 czerwona, zielona i żółta papryka
- słoiczek pędów bambusa
- opakowanie średniej wielkości krewetek
- płaska łyżeczka imbiru
- szczypiorek
- świeża kolendra
- cukier i ocet winny do doprawienia
- sól, pieprz
- świeże chili
- oliwa z chili
- czubata łyżka masła
- cytryna
- sos sojowy jasny, rybny i ostrygowy do doprawienia zupy
Wykonanie :
Wywar zagotować i dodać posiekane papryki, pędy bambusa, marchewki i grzyby mun. Całość gotować aż grzyby będą dobre. W tym czasie mięso pokroić w cieniutkie plasterki (drobiowe lub wołowe, wedle uznania) i przyprawić solą i pieprzem oraz wszystkimi sosami i marynować pół godziny. Osączyć z marynaty i usmażyć na maśle z oliwą i dodać do zupy. Marynatę wlać do zupy. Na oliwie z masłem i czosnkiem i cytryną z solą i pieprzem usmażyć krewetki i całość dodać do zupy. Zupę posmakować, doprawić do smaku octem, cukrem, solą, chili, sosami, imbirem, a następnie zagotować. Ponownie sprawdzić smak, w razie konieczności ponownie doprawić. Dodać posiekaną zieleninę i surowy makaron i gotować aż zmięknie. Zupa powinna być gęsta. Można ją lekko zaciągnąć mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną.