Składniki :
- puszka pędów bambusa
- piersi z kurczaka pokrojone w plasterki
- 1 czerwona i 1 zielona papryka
- 1 duża biała cebula
- pół średniej kapusty pekińskiej
- jedna mała marchewka
- kilka dużych pieczarek
- cała główka czosnku
- 1 duża cytryna (sok)
- spory korzeń imbiru
- makaron ryżowy
- sól,ocet,sos sojowy,sos rybny,sos słodko-kwaśny tao-tao,cukier
- suche glony nori
Wykonanie :
Do garnka z wrzątkiem wrzucić korzeń imbiru i posiekane ząbki czosnku. Wodę osolić,dodać po łyżce sosu sojowego i sosu rybnego,sok z cytryny i łyżeczkę octu. Całość zagotować. Posiekanego kurczaka w plasterki ”łezki” przepłukać pod bieżącą wodą i kolejno po kawałeczku delikatnie wkładać do garnka. Gdy kurczak będzie już podgotowany (5minut) całość delikatnie zamieszać. Dodać przepłukane pędy bambusa,posiekaną w paseczki cebulę i papryki,posiekaną w zapałki marchewkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Gotować na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie dodać posiekaną drobno kapustę pekińską. Pogotować jeszcze kilka minut i dodać posiekane na grube pasy suszone płaty nori. Podusić chwilę na małym ogniu,zamieszać i posmakować. Doprawić do smaku sosem sojowym i rybnym. Ewentualnie dosłodzić i dodać sos chili. W razie potrzeby dolać jeszcze octu. Zupa powinna być ostro-słodko-kwaśna. Gdy zupa już będzie dobrze doprawiona dodać przełamany na pół makaron ryżowy. Wyłączyć gaz i zamieszać zupę. Odczekać 5 minut by makaron doszedł i podawać w miseczkach z pałeczkami i łyżką. Zupę można zagęścić wodą z mąką ziemniaczaną ale nie jest to konieczne.