Składniki :
- 2,5l rosołu drobiowego ugotowanego z klasycznymi przyprawami (ziela angielskie i liście laurowe) na skrzydełkach plus dodatkowo z 2 łyżeczkami imbiru, 3 łyżkami jasnego sosu sojowego i 3 łyżkami sosu rybnego, czosnkiem (im więcej tym lepiej, może być nawet cała główka), 1 małym chili, szklanką grzybków shiitake, łyżką pasty z tamaryndowca i 2 łyżkami pasty miso
- 15 średniej wielkości krewetek
- 10 plasterków boczku wędzonego
- 1 szklanka ryżu jaśminowego lub ugotowany oddzielnie makaron ryżowy
- sól, pieprz, sos sojowy jasny i rybny do doprawienia
- pęczek kolendry
- pęczek szczypiorku
- papryka czerwona, zielona i żółta
- 3 szklanki pokrojonego na mniejsze kawałki groszku cukrowego
Wykonanie :
Z ugotowanego rosołu wyjąć skrzydełka, liście laurowe, ziela angielskie, dodać krewetki, pokrojony w małe paseczki boczek, pokrojone w paski papryki i groszek i całość gotować aż warzywa zmiękną. Następnie sprawdzić smak, doprawić sosami do smaku, dodać ryż i posiekaną zieleninę. Zupę można lekko zagęścić mąką ziemniaczaną.