Składniki :
- mięso mielone
- puszka ananasa + sok
- cebula
- czosnek [dużo]
- sos sojowy
- sos rybny
- słodko-kwaśny sos chili
- chili
- kapusta pekińska
- 2 łyżki miodu
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
- makaron [najlepiej własnej roboty np pietruszkowy]
Wykonanie :
Mięso usmażyć na oleju razem z cebulą i czosnkiem. Dodać poszatkowaną kapustę,podusić kilka minut po czym dodać ananasa posiekanego na małe kawałki razem z sosem oraz dodać pozostałe dodatki. [ilości sosów wedle uznania]. Sos powinien być słodki i jednocześnie lekko kwaskowy w smaku oraz lekko pikantny. Gdy smak będzie już dopracowany cały sos zagęścić mąką ziemniaczaną i podawać z makaronem.
W tym przepisie wykorzystałam makaron własnej roboty – zwykły i pietruszkowy.