Składniki :

  • mięso mielone
  • puszka ananasa + sok
  • cebula
  • czosnek [dużo]
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • słodko-kwaśny sos chili
  • chili
  • kapusta pekińska
  • 2 łyżki miodu
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • makaron [najlepiej własnej roboty np pietruszkowy]

Wykonanie :

Mięso usmażyć na oleju razem z cebulą i czosnkiem. Dodać poszatkowaną kapustę,podusić kilka minut po czym dodać ananasa posiekanego na małe kawałki razem z sosem oraz dodać pozostałe dodatki. [ilości sosów wedle uznania]. Sos powinien być słodki i jednocześnie lekko kwaskowy w smaku oraz lekko pikantny. Gdy smak będzie już dopracowany cały sos zagęścić mąką ziemniaczaną i podawać z makaronem.

W tym przepisie wykorzystałam makaron własnej roboty – zwykły i pietruszkowy.