Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- mieszanka przypraw chińskich
- chili małe suszone drobno posiekane
- masło
- kilka ząbków czosnku [wedle uznania ale powinno być dużo więc jest to przepis dla czosnkomaniaków]
- natka pietruszki
- czerwona papryka
- 3 małe pieczarki
- szczypiorek
- czerwona cebula
- sól, pieprz
- bułka tarta
- 2 jajka
Opcjonalnie składniki na ciasto tempura do smażenia w głębokim tłuszczu :
- 0,5 szklanki mąki zwykłej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 mocno ubite, prawie na sztywno białko
- szklanka wody
- sól
Ciasto tempura powinno być jak gęste ciasto naleśnikowe by dobrze obkleiło dewolaja.
Wykonanie :
Mięso zmielić na gładką masę razem z czosnkiem i chili, doprawić przyprawą chińską/pięć smaków [dowolnie, można zmieszać obie ze sobą], dodać sól i pieprz, jajko i całość ponownie zmielić.
Warzywa posiekać w cieniutkie paseczki tak, by można je było ułożyć w dewolaju po długości.
Nabierać na dłoń łyżką porcje zmielonego mięsa, rozpłaszczać je na dłoni na duży placek, układać w środku paseczki warzyw i pieczarek, posypać lekko posiekaną zieleniną, układać mały kawałek masła i zaklejać dewolaja ewentualnie dokładając jeszcze trochę masy mięsnej w przypadku, gdyby jej było zbyt mało by skleić równy gładki walec z mięsa.
W ten sposób kleić wszystkie dewolaje [coś na zasadzie kotletów mielonych z farszem w środku].
Metody smażenia są dowolne, można klasycznie panierować w jajku, mące i bułce tartej, można smażyć w oleju na patelni [w dużej ilości oleju] i można też smażyć we frytkownicy też w takiej panierce lub w cieście tempura.