Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • mieszanka przypraw chińskich
  • chili małe suszone drobno posiekane
  • masło
  • kilka ząbków czosnku [wedle uznania ale powinno być dużo więc jest to przepis dla czosnkomaniaków]
  • natka pietruszki
  • czerwona papryka
  • 3 małe pieczarki
  • szczypiorek
  • czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • 2 jajka

Opcjonalnie składniki na ciasto tempura do smażenia w głębokim tłuszczu :

  •  0,5 szklanki mąki zwykłej
  •  0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  •  1 mocno ubite, prawie na sztywno białko
  •  szklanka wody
  • sól

Ciasto tempura powinno być jak gęste ciasto naleśnikowe by dobrze obkleiło dewolaja.

Wykonanie :

Mięso zmielić na gładką masę razem z czosnkiem i chili, doprawić przyprawą chińską/pięć smaków [dowolnie, można zmieszać obie ze sobą], dodać sól i pieprz, jajko i całość ponownie zmielić.
Warzywa posiekać w cieniutkie paseczki tak, by można je było ułożyć w dewolaju po długości.
Nabierać na dłoń łyżką porcje zmielonego mięsa, rozpłaszczać je na dłoni na duży placek, układać w środku paseczki warzyw i pieczarek, posypać lekko posiekaną zieleniną, układać mały kawałek masła i zaklejać dewolaja ewentualnie dokładając jeszcze trochę masy mięsnej w przypadku, gdyby jej było zbyt mało by skleić równy gładki walec z mięsa.
W ten sposób kleić wszystkie dewolaje [coś na zasadzie kotletów mielonych z farszem w środku].
Metody smażenia są dowolne, można klasycznie panierować w jajku, mące i bułce tartej, można smażyć w oleju na patelni [w dużej ilości oleju] i można też smażyć we frytkownicy też w takiej panierce lub w cieście tempura.