Składniki :
- – imbir w proszku (ilość wedle uznania ale powinno być dość sporo)
- – czosnek (dowolna ilość)
- – mięso mielone
- – ostry sos chili (polecam te z firmy tao tao lub kim lan)
- – koncentrat pomidorowy
- – sól, pieprz
- – ostra papryka lub chili w proszku
- – natka pietruszki
- – jajko
- – sok z cytryny
- – bułka tarta i mąka ziemniaczana do panierowania
Wykonanie :
Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki drobno posiekać, jajko rozmącić z dodatkiem soli i pieprzu . Do mięsa mielonego dodać imbir, zmiażdżony czosnek, ostry sos chili, koncentrat pomidorowy – małą puszczeczkę lub więcej, sól i pieprz, ostrą paprykę lub chili, natkę pietruszki i sok z cytryny . Wszytko dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką masę . Formować małe płaskie kotleciki i panierować w jajku a następnie w mące ziemniaczanej zmieszanej z taką samą ilością bułki tartej . Smażyć frykadelki na dość głębokim tłuszczu lub w frytkownicy na złoty kolor .