Składniki :

  • – imbir w proszku (ilość wedle uznania ale powinno być dość sporo)
  • – czosnek (dowolna ilość)
  • – mięso mielone
  • – ostry sos chili (polecam te z firmy tao tao lub kim lan)
  • – koncentrat pomidorowy
  • – sól, pieprz
  • – ostra papryka lub chili w proszku
  • – natka pietruszki
  • – jajko
  • – sok z cytryny
  • – bułka tarta i mąka ziemniaczana do panierowania

Wykonanie :

Czosnek przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki drobno posiekać, jajko rozmącić z dodatkiem soli i pieprzu . Do mięsa mielonego dodać imbir, zmiażdżony czosnek, ostry sos chili, koncentrat pomidorowy – małą puszczeczkę lub więcej, sól i pieprz, ostrą paprykę lub chili, natkę pietruszki i sok z cytryny . Wszytko dokładnie wymieszać i wyrobić na gładką masę . Formować małe płaskie kotleciki i panierować w jajku a następnie w mące ziemniaczanej zmieszanej z taką samą ilością bułki tartej . Smażyć frykadelki na dość głębokim tłuszczu lub w frytkownicy na złoty kolor .