Składniki :

  • 400 g sznycli ze schabu
  • 1 mango
  • papryczka chili
  • pęczek kolendry
  • oliwa
  • sól, pieprz, curry, liść laurowy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

Wykonanie :

Mięso pokroić na połówki i na rozgrzanej oliwie obsmażyć mięso z obu stron a następnie posolić, dodać pieprz, curry i zdjąć z ognia.
Mango po obraniu pokroić w plasterki równej grubości.
Zrobić sos – mango i liść laurowy podsmażyć na tłuszczu po smażeniu mięsa i skropić obficie sokiem cytrynowym.
Dodać łyżkę curry, dokładnie wymieszać i zasmażyć.
Podlać bulionem i mleczkiem kokosowym.
Gotować 2 minuty.
Przyprawić, dodać posiekaną chili i kolendrę.
Sznycle włożyć w sos i zagrzać wszystko razem.
Podawać z makaronem ryżowym.