Składniki :
- – dowolna ilość udek (pałek) z kurczaka
- – 1/2 filiżanki soku z cytryny
- – oliwa
- – sól
- – 1/2 filiżanki miodu
- – 3 łyżki sosu sojowego
- – 1 łyżka startego czosnku
- – 1 łyżeczka imbiru – sproszkowanego lub świeżego pokrojonego
Wykonanie :
Rozłożyć udka w miseczce o płaskim dnie – najlepiej w jednej warstwie . Wymieszać sok z cytryny, oliwę, imbir, czosnek, sól, miód i sos sojowy . Zalać marynatą mięso . Przykryć i zostawić na noc . Przynajmniej raz okręcić mięso w marynacie . Wyjąć mięso z lodówki na 30 minut przed pieczeniem by nabrały temperatury pokojowej . Piec udka na grill’u normalnym lub elektrycznym a średnim ”ogniu” by ich zbyt szybko nie spiec z wierzchu . Udka muszą się upiec równomiernie . Podawać z sałatkami ziemniaczanymi .