Składniki :

  • – dowolna ilość udek (pałek) z kurczaka
  • – 1/2 filiżanki soku z cytryny
  • – oliwa
  • – sól
  • – 1/2 filiżanki miodu
  • – 3 łyżki sosu sojowego
  • – 1 łyżka startego czosnku
  • – 1 łyżeczka imbiru – sproszkowanego lub świeżego pokrojonego

Wykonanie :

Rozłożyć udka w miseczce o płaskim dnie – najlepiej w jednej warstwie . Wymieszać sok z cytryny, oliwę, imbir, czosnek, sól, miód i sos sojowy . Zalać marynatą mięso . Przykryć i zostawić na noc . Przynajmniej raz okręcić mięso w marynacie . Wyjąć mięso z lodówki na 30 minut przed pieczeniem by nabrały temperatury pokojowej . Piec udka na grill’u normalnym  lub elektrycznym a średnim ”ogniu” by ich zbyt szybko nie spiec z wierzchu . Udka muszą się upiec równomiernie . Podawać z sałatkami ziemniaczanymi .