Składniki :

  • 2l bulionu drobiowego [zwykłego ”niedzielnego” polskiego rosołu]
  • krewetki [mogą być mrożone – wielkość i ilość wedle uznania]
  • pół pęczka kolendry [koniecznie świeża]
  • mały kawałeczek imbiru
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • masło
  • odrobina trawy cytrynowej [proszkowana]
  • świeże chili [dla wrażliwych można pominąć ten składnik]
  • pędy bambusa [puszka]
  • 1 czerwona papryka
  • 3 duże pieczarki
  • sól,pieprz,sos sojowy,sos rybny

Wykonanie :
Rosół przecedzić przez sitko i wstawić na średni ogień.
Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzucić krewetki i smażyć z solą i pieprzem.
Dodać usmażone krewetki do bulionu.
Kolendrę posiekać drobno i dodać do rosołu.
Imbir wrzucić do rosołu w całości.
Paprykę pokroić w paski,pieczarki w plasterki i wrzucić do rosołu.
Pędy przepłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do bulionu.
Czosnek podsmażyć i dodać do reszty składników razem z przyprawami.
Bulion gotować na małym ogniu aż aromaty się przenikną przez około 20 minut.
Podawać gorące z makaronem ryżowym.