Składniki :
- -> mieszanka owoców morza : małży, krewetek, ośmiorniczek, raków, krabów, kalmarów itp (można dodatkowo dołożyć kilka gatunków ulubionych ryb)
- -> oliwa z oliwek
- -> 2 posiekane drobno cebule
- -> 5 posiekanych ząbków czosnku
- -> 2 puszki pomidorów w kawałkach
- -> 2 kostki bulionowe warzywne
- -> czubata łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
- -> tymianek, najlepiej świeży
- -> cukier
- -> masło
- -> sok z cytryny
- -> sól, pieprz, curry, pieprz cayenne
- -> puszka pędów bambusa
- -> 1 czerwona papryka
- -> kilka dużych pieczarek
Wykonanie :
Ryby przyprawić, opanierować i klasycznie usmażyć ale w głębokim tłuszczu, najlepiej w cieście tempura (przepis na ciasto tempura znajduje się na stronce) i odstawić usmażone na bok. Owoce morza udusić na maśle z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Odstawić na bok. W dużym rondlu rozpuścić w 2 szklankach wody kostki bulionowe, dodać pędy bambusa, podsmażoną cebulę i czosnek, pomidory, przyprawy, pieczarki i paprykę posiekane w paski i plastry. Całość dusić 15 minut pod przykryciem aż całość zgęstnieje. Gęsty sos posmakować, doprawić w razie potrzeby i dodać odstawione ryby i owoce morza. Zmniejszyć ogień, bardzo delikatnie zamieszać, przykryć i poddusić 5 minut.