Składniki :
- – ryż lub makaron sojowy\ryżowy
- – 2 cebule
- – 3 papryki (kolorowe)
- – 1 duży dojrzały pomidor
- – 2 podwójne piersi z kurczaka
- – 4 ząbki czosnku
- – oliwa
- – sól, pieprz kolorowy, ostra i słodka papryka, pieprz cayenne, curry, przyprawa do kurczaka, kawałek utartego imbiru lub łyżeczka proszkowanego
- – groszek z puszki
- – mrożona fasolka szparagowa
- – jasny sos sojowy (ilość wedle uznania)
- – sos słodko-kwaśny Tao-Tao
- – 1 średnia marchewka
- – mąka ziemniaczana do zagęszczenia
- – kilka ładnych pieczarek
- – suszone grzybki mun
Wykonanie :
Ugotować ryż\makaron, odcedzić i odstawić na bok. Cebule posiekać w piórka, papryki w cienkie długie paski, pomidora obrać ze skóry, drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Piersi pokroić w cienkie i długie paseczki. Groszek odcedzić. Marchewkę posiekać w cieniutką słomkę, pieczarki pokroić w plasterki. Grzyby wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i posiekać w cienkie długie paski.
Pokrojonego kurczaka podsmażyć na oliwie na ostrym ogniu. Pod koniec dodać czosnek, chwilę posmażyć i odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć wszystkie warzywa do miękkości na ostrym ogniu przez kilka minut a następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem kolejne kilka minut. Warzywa połączyć z kurczakiem i przyprawić przyprawami. (ilość poszczególnych przypraw wedle uznania)
Na koniec całość zagęścić mąką ziemniaczaną.
Wymieszać z ryżem\makaronem lub nakładać ryż\makaron do miseczek i polewać sosem.