Składniki :

  • – ryż lub makaron sojowy\ryżowy
  • – 2 cebule
  • – 3 papryki (kolorowe)
  • – 1 duży dojrzały pomidor
  • – 2 podwójne piersi z kurczaka
  • – 4 ząbki czosnku
  • – oliwa
  • – sól, pieprz kolorowy, ostra i słodka papryka, pieprz cayenne, curry, przyprawa do kurczaka, kawałek utartego imbiru lub łyżeczka proszkowanego
  • – groszek z puszki
  • – mrożona fasolka szparagowa
  • – jasny sos sojowy (ilość wedle uznania)
  • – sos słodko-kwaśny Tao-Tao
  • – 1 średnia marchewka
  • – mąka ziemniaczana do zagęszczenia
  • – kilka ładnych pieczarek
  • – suszone grzybki mun

Wykonanie :

Ugotować ryż\makaron, odcedzić i odstawić na bok. Cebule posiekać w piórka, papryki w cienkie długie paski, pomidora obrać ze skóry, drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Piersi pokroić w cienkie i długie paseczki. Groszek odcedzić. Marchewkę posiekać w cieniutką słomkę, pieczarki pokroić w plasterki. Grzyby wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie i posiekać w cienkie długie paski.

Pokrojonego kurczaka podsmażyć na oliwie na ostrym ogniu. Pod koniec dodać czosnek, chwilę posmażyć i odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć wszystkie warzywa do miękkości na ostrym ogniu przez kilka minut a następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem kolejne kilka minut. Warzywa połączyć z kurczakiem i przyprawić przyprawami. (ilość poszczególnych przypraw wedle uznania)

Na koniec całość zagęścić mąką ziemniaczaną.

Wymieszać z ryżem\makaronem lub nakładać ryż\makaron do miseczek i polewać sosem.