Składniki :
- -> olej
- -> 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- -> łyżeczka utartego imbiru
- -> 10 dymek posiekanych w plasterki
- -> piersi z kurczaka posiekane w paseczki, ilość wedle uznania np. dwie podwójne
- -> 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- -> pół szklanki bulionu warzywnego
- -> woda
- -> sporo groszku cukrowego
- -> 2 czerwone papryki posiekane w grubą kostkę
- -> dowolne mieszane warzywa z mrożonki lub z puszek
- -> sól,pieprz, curry,czerwona ostra i słodka papryka, chili,przyprawa do kurczaka
Wykonanie :
Czosnek, imbir i dymkę smażyć kilka chwil na ostrym ogniu w woku na rozgrzanym oleju. Dodać kurczaka, smażyć do upieczenia i wyjąć na talerz. W woku wymieszać bulion, trochę wody i sos sojowy. Dodać groszek, paprykę i smażyć 2 minuty, następnie dodać mrożonkę lub warzywa z puszek. Smażyć minutę. Dodać odłożone mięso, przyprawić przyprawami, dolać ewentualnie wody lub sosu sojowego i smażyć 10 minut ciągle mieszając.