Składniki :

  • 3l rosołu drobiowego lub wołowego [jako baza smakowa więc rodzaj jest dowolny]
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • chili, sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • natka kolendry
  • imbir
  • czerwona papryka
  • pędy bambusa
  • grzybki mun
  • sos ostro-kwaśny
  • sos rybny
  • sos sojowy jasny
  • sos ostrygowy
  • olej
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie :

Na początku należy przygotować mięso – zmieloną wołowinę przyprawić solą, pieprzem, chili, przeciśniętym czosnkiem, sosem ostrygowym i jasnym sosem sojowym [oba sosy po 2-3 łyżki]  a następnie odstawić do marynowania na kilka godzin [najlepiej zamarynować mięso w pierwszej kolejności a następnie zająć się gotowaniem rosołu co pozwoli się marynować mięsu około 3h].
Ugotowany rosół przecedzić przez gęste sito by uzyskać klarowną bazę smakową. Dodać posiekaną zieleninę, 2 cm utartego imbiru, słoiczek pędów bambusa, posiekaną w paski paprykę namoczone wcześniej i posiekane grzybki mun, 4 łyżki sosu ostro-kwaśnego, 4 łyżki sosu rybnego i gotować na małym ogniu pod przykryciem jak rosół by wywar tylko lekko mrugał. W tym czasie wyjąć marynujące się mięso i na oleju smażyć kilka minut a następnie lekko podlać rosołem i dusić aż płyn całkiem odparuje. Gdy wołowina będzie gotowa dodać ją do zupy i od razu podawać z makaronem ryżowym, jajecznym bądź z ryżem.