Składniki :
- 3l rosołu drobiowego lub wołowego [jako baza smakowa więc rodzaj jest dowolny]
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- chili, sól, pieprz
- natka pietruszki
- natka kolendry
- imbir
- czerwona papryka
- pędy bambusa
- grzybki mun
- sos ostro-kwaśny
- sos rybny
- sos sojowy jasny
- sos ostrygowy
- olej
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie :
Na początku należy przygotować mięso – zmieloną wołowinę przyprawić solą, pieprzem, chili, przeciśniętym czosnkiem, sosem ostrygowym i jasnym sosem sojowym [oba sosy po 2-3 łyżki] a następnie odstawić do marynowania na kilka godzin [najlepiej zamarynować mięso w pierwszej kolejności a następnie zająć się gotowaniem rosołu co pozwoli się marynować mięsu około 3h].
Ugotowany rosół przecedzić przez gęste sito by uzyskać klarowną bazę smakową. Dodać posiekaną zieleninę, 2 cm utartego imbiru, słoiczek pędów bambusa, posiekaną w paski paprykę namoczone wcześniej i posiekane grzybki mun, 4 łyżki sosu ostro-kwaśnego, 4 łyżki sosu rybnego i gotować na małym ogniu pod przykryciem jak rosół by wywar tylko lekko mrugał. W tym czasie wyjąć marynujące się mięso i na oleju smażyć kilka minut a następnie lekko podlać rosołem i dusić aż płyn całkiem odparuje. Gdy wołowina będzie gotowa dodać ją do zupy i od razu podawać z makaronem ryżowym, jajecznym bądź z ryżem.