Składniki :

  • 3l klasycznego drobiowego rosołu, przecedzonego
  • 4 jajka sadzone klasyczne
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 0,3 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 trawa cytrynowa
  • pęczek szczypiorku do podania
  • przyprawy i dodatki do rosołu : do smaku : sos słodko-kwaśny, sos rybny, sos ostrygowy, 1 łyżka czerwonej pasty curry, sok cytrynowy, szczypta kurkumy dla koloru [ilość sosów wedle upodobań]
  • przyprawy do mięsa : sól, pieprz, 5 przeciśniętych ząbków czosnku, 1 łyżeczka utartego imbiru, sos sojowy, sos śliwkowy [natężenie smaków wedle upodobań]
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Do ugotowanego i przecedzonego rosołu dodać chili w całości, trawę cytrynową i gotować na średnim ogniu 10 minut. Następnie dodać pozostałe składniki do rosołu i gotować na małym ogniu kolejne 10 minut. Do mięsa dodać wszystkie dodatki i wysmażyć całość aż mięso straci surowość. Z rosołu wyłowić trawę cytrynową i dodać usmażone mięso z całymi sokami. Podgrzewać razem 10 minut. Po tym czasie sprawdzić smak rosołu, doprawić wedle uznania jeżeli jest taka potrzeba a następnie rozlewać do miseczek z ryżem i jajkiem sadzonym podając ze szczypiorkiem.