Składniki :
- 3l klasycznego drobiowego rosołu, przecedzonego
- 4 jajka sadzone klasyczne
- 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
- 0,3 kg mielonej wieprzowiny
- 1 mała papryczka chili
- 1 trawa cytrynowa
- pęczek szczypiorku do podania
- przyprawy i dodatki do rosołu : do smaku : sos słodko-kwaśny, sos rybny, sos ostrygowy, 1 łyżka czerwonej pasty curry, sok cytrynowy, szczypta kurkumy dla koloru [ilość sosów wedle upodobań]
- przyprawy do mięsa : sól, pieprz, 5 przeciśniętych ząbków czosnku, 1 łyżeczka utartego imbiru, sos sojowy, sos śliwkowy [natężenie smaków wedle upodobań]
- sól, pieprz
Wykonanie :
Do ugotowanego i przecedzonego rosołu dodać chili w całości, trawę cytrynową i gotować na średnim ogniu 10 minut. Następnie dodać pozostałe składniki do rosołu i gotować na małym ogniu kolejne 10 minut. Do mięsa dodać wszystkie dodatki i wysmażyć całość aż mięso straci surowość. Z rosołu wyłowić trawę cytrynową i dodać usmażone mięso z całymi sokami. Podgrzewać razem 10 minut. Po tym czasie sprawdzić smak rosołu, doprawić wedle uznania jeżeli jest taka potrzeba a następnie rozlewać do miseczek z ryżem i jajkiem sadzonym podając ze szczypiorkiem.