Składniki :
- wywar na 0,5 kg wołowiny z kością [z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liści laurowych i główki czosnku oraz podstawowych warzyw rosołowych – włoszczyzna]
- 0,3 kg mielonej cielęciny usmażonej z cebulą, solą, ostrą papryką, harissą, ormiańską mieszanką przypraw basturma
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- pęczek kolendry
- pęczek natki pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
Gotowy wywar przecedzić a ugotowaną wołowinę pokroić w kostkę. Do czystego wywaru dodać pokrojoną wołowinę, pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, pomidory z puszki i gotować całość na średnim ogniu aż ziemniaki będą gotowe. Następnie dodać posiekaną zieleninę, usmażoną cielęcinę z przyprawami, zagotować całość i doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie przyprawami.