Składniki :

  • wywar na 0,5 kg wołowiny z kością [z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liści laurowych i główki czosnku oraz podstawowych warzyw rosołowych – włoszczyzna]
  • 0,3 kg mielonej cielęciny usmażonej z cebulą, solą, ostrą papryką, harissą, ormiańską mieszanką przypraw basturma
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • pęczek kolendry
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie :

Gotowy wywar przecedzić a ugotowaną wołowinę pokroić w kostkę. Do czystego wywaru dodać pokrojoną wołowinę, pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, pomidory z puszki i gotować całość na średnim ogniu aż ziemniaki będą gotowe. Następnie dodać posiekaną zieleninę, usmażoną cielęcinę z przyprawami, zagotować całość i doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie przyprawami.