Składniki :
- 0,7 kg mielonej wołowiny [można użyć wieprzowinę albo kurczaka]
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, ostra papryka, pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki mielonej kolendry
- namoczona mała bułka
- sok z połowy cytryny
- 1 jajko
- ajran do podania
- sałatka z pomidorów, cebuli i sałaty do podania i inne ulubione warzywa
- ajwar z jogurtem w proporcji pół na pół do podania do mięsa
- dowolne pieczywo do podania np lawasz, podpieczona tortilla itp
Wykonanie :
Cebulę zblendować z czosnkiem, natką, przyprawami, bułką, sokiem cytrynowym i jajkiem a następnie tak zmiksowaną masę wymieszać dokładnie z mięsem. Mięso obklejać na szpadach do szaszłyków i piec w piekarniku lub na grillu na rumiano. Podawać z ajranem do picia, sałatką i sosem ajwarowo-jogurtowym z pieczywem i z dowolnymi sałatkami i warzywami.