Składniki :

  • 0,7 kg mielonej wołowiny [można użyć wieprzowinę albo kurczaka]
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, ostra papryka, pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki kminu rzymskiego, pół łyżeczki mielonej kolendry
  • namoczona mała bułka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 jajko
  • ajran do podania
  • sałatka z pomidorów, cebuli i sałaty do podania i inne ulubione warzywa
  • ajwar z jogurtem w proporcji pół na pół do podania do mięsa
  • dowolne pieczywo do podania np lawasz, podpieczona tortilla itp

Wykonanie :

Cebulę zblendować z czosnkiem, natką, przyprawami, bułką, sokiem cytrynowym i jajkiem a następnie tak zmiksowaną masę wymieszać dokładnie z mięsem. Mięso obklejać na szpadach do szaszłyków i piec w piekarniku lub na grillu na rumiano. Podawać z ajranem do picia, sałatką i sosem ajwarowo-jogurtowym z pieczywem i z dowolnymi sałatkami i warzywami.