Składniki :
- 2l bulionu warzywnego lub klasycznego rosołu drobiowego
- 1 średnia posiekana drobno marchewka
- 0,2 kg małych pieczarek pokrojonych na połówki
- 1/4 głowy białej kapusty poszatkowanej w paski
- 2 szklanki zielonej fasolki
- świeża kolendra do podania
- szklanka pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 4 czerwone ostre papryczki chili posiekane drobno
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki utartego imbiru
- 4 łyżki sosu rybnego
- cukier do smaku
- sól
Wykonanie :
Na początku należy w małej ilości bulionu zagotować sól, cukier, sos rybny, imbir, posiekany czosnek, chili i pastę z tamaryndowca. Następnie dodać posiekane pieczarki, marchew, kapustę i fasolę. Gotować pod przykryciem 10 minut. Przełożyć wszystko do reszty bulionu i całość zagotować razem. Dodać posiekana kolendrę, pomidorki przekrojone na połówki i gotować jeszcze 5 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać z makaronem lub ryżem.