Składniki :

  • 2l bulionu warzywnego lub klasycznego rosołu drobiowego
  • 1 średnia posiekana drobno marchewka
  • 0,2 kg małych pieczarek pokrojonych na połówki
  • 1/4 głowy białej kapusty poszatkowanej w paski
  • 2 szklanki zielonej fasolki
  • świeża kolendra do podania
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 4 czerwone ostre papryczki chili posiekane drobno
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki utartego imbiru
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • cukier do smaku
  • sól

Wykonanie :

Zobacz wpis

Na początku należy w małej ilości bulionu zagotować sól, cukier, sos rybny, imbir, posiekany czosnek, chili i pastę z tamaryndowca. Następnie dodać posiekane pieczarki, marchew, kapustę i fasolę. Gotować pod przykryciem 10 minut. Przełożyć wszystko do reszty bulionu i całość zagotować razem. Dodać posiekana kolendrę, pomidorki przekrojone na połówki i gotować jeszcze 5 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać z makaronem lub ryżem.