Składniki :
- 4 szklanki rosołu drobiowego domowego
- szklanka mleka
- krewetki [mogą być mrożone ale nie te najmniejsze]
- imbir
- kilka dużych pieczarek
- grzybki mun
- trawa cytrynowa [może być w proszku]
- posiekana natka kolendry
- sok z limonki / z dwóch cytryn
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka czerwonej pasty chili
- jasny sos sojowy lub sól
- makaron ryżowy
Wykonanie :
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie i po ostudzeniu pokroić na paski.
Pieczarki pokroić w plasterki.
Imbir pokroić w zapałki.
Do zagotowanego rosołu dodać czubatą łyżeczkę trawy cytrynowej, pokrojony imbir, mleko, pastę chili, sos rybny, cukier, sok z limonki, pieczarki i grzybki mun.
Gotować około 20 minut.
Dodać krewetki i całość gotować 5 minut na malutkim ogniu.
Na koniec dodać posiekaną kolendrę i ewentualnie doprawić do smaku.
Do miseczek nakładać porcje makaronu i zalewać gorącym bulionem.