Składniki :

  • 1 czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • seler naciowy – 1 łodyga
  • 2 małe papryczki chili
  • pierś z kurczaka
  • czosnek – 3 ząbki
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 2 kostki rosołowe mięsne
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • ryż
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • zielona papryka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, czubryca czerwona i zielona, papryka słodka i ostra, curry, przyprawa do kurczaka

Wykonanie :

Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać drobno posiekane papryki, posiekaną łodygę selera, chili i smażyć wszystko cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił.
Dodać pomidory, posiekaną natkę pietruszki i zalać całość wodą [tyle wody ile ma być zupy ale nie mniej niż 2l]
Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić curry, przyprawą do kurczaka, paprykami i usmażyć na rumiano.
Dodać do zupy.
Zupę przyprawić wszystkimi pozostałymi przyprawami, kostkami rosołowymi i gotować na średnim ogniu 20 minut.
Na koniec gotowania dodać fasolę i kukurydzę.
Pogotować jeszcze 5 minut.
Podawać z ugotowanym ryżem.