Składniki :
- -> 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- -> bulion warzywny
- -> grzanki czosnkowe z chleba
- -> puszka pomidorów w kawałkach
- -> czerwona fasola
- -> kukurydza
- -> 2 czerwone papryki
- -> 2 cebule
- -> 5 ząbków czosnku
- -> kilka sporych mocno dojrzałych pomidorów
- -> bazylia, oregano, tymianek
- -> sól, pieprz, ostra i słodka papryka, chili
- -> koperek
Wykonanie :
Mięso przesmażyć z czosnkiem i cebulą na rumiano, dodać do gotującego się bulionu, gotować razem na wolnym ogniu. W tym czasie na patelni podsmażyć posiekaną paprykę, pomidory świeże obrane ze skórki i pomidory z puszki. Dodać do zupy i gotować 15 minut. Dodać fasolę, kukurydzę, zioła i gotować jeszcze chwilę. Na koniec mocno przyprawić do smaku by zupa była ostra. Do zupy można dodać śmietanę.
Gotową zupę podawać posypaną czosnkowymi grzankami.