Składniki :

  • -> 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • -> bulion warzywny
  • -> grzanki czosnkowe z chleba
  • -> puszka pomidorów w kawałkach
  • -> czerwona fasola
  • -> kukurydza
  • -> 2 czerwone papryki
  • -> 2 cebule
  • -> 5 ząbków czosnku
  • -> kilka sporych mocno dojrzałych pomidorów
  • -> bazylia, oregano, tymianek
  • -> sól, pieprz, ostra i słodka papryka, chili
  • -> koperek

Wykonanie :

Mięso przesmażyć z czosnkiem i cebulą na rumiano, dodać do gotującego się bulionu, gotować razem na wolnym ogniu. W tym czasie na patelni podsmażyć posiekaną paprykę, pomidory świeże obrane ze skórki i pomidory z puszki. Dodać do zupy i gotować 15 minut. Dodać fasolę, kukurydzę, zioła i gotować jeszcze chwilę. Na koniec mocno przyprawić do smaku by zupa była ostra. Do zupy można dodać śmietanę.

Gotową zupę podawać posypaną czosnkowymi grzankami.