Składniki :
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 biała cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- por
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2l bulionu warzywnego
- sos rybny,sos sojowy,sól,pieprz,papryka ostra,papryka słodka,curry
- 4 jajka
Wykonanie :
Mięso przyprawić solą,pieprzem,paprykami i usmażyć. Dodać posiekaną w piórka cebulę,posiekanego w plasterki pora i resztę warzyw posiekanych w paseczki lub kosteczkę. Smażyć razem z mięsem na rumiano. Zalać mięso bulionem,doprawić sosem rybnym i sojowym [ilość wedle uznania],dodać ziela angielskie i liście laurowe i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie sprawdzić smak,ewentualnie doprawić po czym dodać ryż. Gotować do miękkości ryżu. Wyłączyć gaz i wbić jajka. Przykryć pokrywką i odstawić garnek na 15 minut aż jajka dojdą.