Składniki :

  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 biała cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • por
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2l bulionu warzywnego
  • sos rybny,sos sojowy,sól,pieprz,papryka ostra,papryka słodka,curry
  • 4 jajka

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą,pieprzem,paprykami i usmażyć. Dodać posiekaną w piórka cebulę,posiekanego w plasterki pora i resztę warzyw posiekanych w paseczki lub kosteczkę. Smażyć razem z mięsem na rumiano. Zalać mięso bulionem,doprawić sosem rybnym i sojowym [ilość wedle uznania],dodać ziela angielskie i liście laurowe i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie sprawdzić smak,ewentualnie doprawić po czym dodać ryż. Gotować do miękkości ryżu. Wyłączyć gaz i wbić jajka. Przykryć pokrywką i odstawić garnek na 15 minut aż jajka dojdą. DSCN3572DSCN3571DSCN3570DSCN3569DSCN3568DSCN3567