Składniki :

  • 1 puszka kukurydzy
  • 10 grzybków shiitake [namoczonych w gorącej wodzie]
  • szklanka grzybków mun
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia zupy
  • 2l rosołu drobiowego [prostego szybkiego tylko na skrzydełkach z warzywami]
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ostre chili
  • słoiczek pędów bambusa
  • 0,3 kg mielonego mięsa wieprzowego [można użyć wołowiny lub drobiu]
  • sosy do smaku : 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki sosu chili sambal,
  • sól, pieprz, łyżeczka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka rozdrobnionych pomidorów

Wykonanie :

Na rozgrzanym oleju podsmażyć kukurydzę, posiekane chili, posiekane grzyby shiitake, pokrojoną paprykę, pędy bambusa, czosnek a następnie dodać wszystkie sosy i przyprawy. Dodać do przecedzonego rosołu, następnie dodać sok z cytryny, grzyby mun, koncentrat i gotować zupę 20 minut na średnim ogniu. Sprawdzić smak, doprawić tak by była równomiernie ostra i kwaśna. Mięso przyprawić solą, pieprzem i usmażyć na rumiano a następnie dodać do gotującej się zupy. Gotować razem 10 minut, ostatecznie doprawić do smaku i lekko zagęścić zupę mąką ziemniaczaną. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.