Składniki :
- 1 puszka kukurydzy
- 10 grzybków shiitake [namoczonych w gorącej wodzie]
- szklanka grzybków mun
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia zupy
- 2l rosołu drobiowego [prostego szybkiego tylko na skrzydełkach z warzywami]
- 1 czerwona papryka
- 4 ostre chili
- słoiczek pędów bambusa
- 0,3 kg mielonego mięsa wieprzowego [można użyć wołowiny lub drobiu]
- sosy do smaku : 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki sosu chili sambal,
- sól, pieprz, łyżeczka cukru
- sok z 1 cytryny
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka rozdrobnionych pomidorów
Wykonanie :
Na rozgrzanym oleju podsmażyć kukurydzę, posiekane chili, posiekane grzyby shiitake, pokrojoną paprykę, pędy bambusa, czosnek a następnie dodać wszystkie sosy i przyprawy. Dodać do przecedzonego rosołu, następnie dodać sok z cytryny, grzyby mun, koncentrat i gotować zupę 20 minut na średnim ogniu. Sprawdzić smak, doprawić tak by była równomiernie ostra i kwaśna. Mięso przyprawić solą, pieprzem i usmażyć na rumiano a następnie dodać do gotującej się zupy. Gotować razem 10 minut, ostatecznie doprawić do smaku i lekko zagęścić zupę mąką ziemniaczaną. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.