Składniki :
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- sól, pieprz, suche pokruszone chili
- 1 jajko
- olej
- 1 cebula
- 2l bulionu wołowego przecedzonego przez gęste sitko
- kilka dużych pieczarek
- grzybki mun
- grzybki shitake
- filet z piersi kurczaka
- ząbek czosnku
Wykonanie :
Mąkę rozprowadzić z wodą, dodać sos sojowy, ocet, pokruszone chili i sól z pieprzem. W oddzielnej misce roztrzepać jajko. Na rozgrzanym oleju smażyć posiekaną cebulę aż stanie się miękka, następnie dolać rosół, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plastry grzyby [wszystkie rodzaje] i filet z piersi pokrojony w paski i całość gotować 15 minut aż mięso będzie miękkie. Do zupy dodać wcześniej przygotowaną pastę z mąką kukurydzianą i zagotować. Stopniowo dodawać jajko [ma powstać efekt nitek] i na koniec sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Zupę podawać z makaronem ryżowym lub samodzielnie jako lekki wywar.