Składniki :

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • sól, pieprz, suche pokruszone chili
  • 1 jajko
  • olej
  • 1 cebula
  • 2l bulionu wołowego przecedzonego przez gęste sitko
  • kilka dużych pieczarek
  • grzybki mun
  • grzybki shitake
  • filet z piersi kurczaka
  •  ząbek czosnku

Wykonanie :

Mąkę rozprowadzić z wodą, dodać sos sojowy, ocet, pokruszone chili i sól z pieprzem. W oddzielnej misce roztrzepać jajko. Na rozgrzanym oleju smażyć posiekaną cebulę aż stanie się miękka, następnie dolać rosół, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w plastry grzyby [wszystkie rodzaje] i filet z piersi pokrojony w paski i całość gotować 15 minut aż mięso będzie miękkie. Do zupy dodać wcześniej przygotowaną pastę z mąką kukurydzianą i zagotować. Stopniowo dodawać jajko [ma powstać efekt nitek] i na koniec  sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Zupę podawać z makaronem ryżowym lub samodzielnie jako lekki wywar.