Składniki :
- 4 pałki z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- por
- 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, chili [dużo, zupa musi być pikantna], sól, pieprz, sos sojowy, szczypta trawy cytrynowej w proszku
- mały kawałek imbiru
- mrożone krewetki
- sok cytrynowy
- masło
- natka pietruszki
- kolendra
- makaron ryżowy
Wykonanie :
Mięso kurczaka zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu szumując bulion aż będzie klarowny.
Dodać przyprawy i warzywa i gotować jak normalny rosół na małym ogniu pilnując, by bulion się mocno nie zagotował.
Na maśle usmażyć krewetki z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu.
Bulion przelać przez gęste sito.
Mięso obrać od kości i dodać do przecedzonego bulionu razem z krewetkami, makaronem ryżowym i posiekaną zieleniną.
Chwilę gotować aż makaron zmięknie i podawać.
Ilość sosu sojowego wedle uznania.
To samo się tyczy chili, imbiru i trawy cytrynowej.