Składniki :
- 1 czerstwa namoczona bułka
- 0,5 kg mięsa wieprzowo-wołowego
- kilka dużych pieczarek
- łyżka masła
- olej
- kilka plastrów wędzonego boczku
- pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- bułka tarta
- 1 cebula
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra i słodka papryka
- kubek namoczonych suszonych grzybów [ wodę z moczenia zachowujemy do namoczenia bułki]
Wykonanie :
Mięso wymieszać z odciśniętą namoczoną bułką w wodzie z moczenia grzybów, dodać jajko, usmażone [na maśle] z cebulą i posiekanymi grzybami pieczarki [też drobno posiekane], posiekaną natkę, przyprawy, posiekany i wcześniej wysmażony boczek razem z tłuszczem ze smażenia.
Po wymieszaniu masy sprawdzić jej lepkość i ewentualnie dodać trochę wody po suszonych grzybach.
Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Pod Koniec smażenia kotlety podlać resztką wody po grzybach [o ile została] i chwilę podusić.
Podawać z piure ziemniaczanym.