Składniki :

  • 1 czerstwa namoczona bułka
  • 0,5 kg mięsa wieprzowo-wołowego
  • kilka dużych pieczarek
  • łyżka masła
  • olej
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra i słodka papryka
  • kubek namoczonych suszonych grzybów [ wodę z moczenia zachowujemy do namoczenia bułki]

Wykonanie :

Mięso wymieszać z odciśniętą namoczoną bułką w wodzie z  moczenia grzybów, dodać jajko, usmażone [na maśle] z cebulą i posiekanymi grzybami pieczarki [też drobno posiekane], posiekaną natkę, przyprawy, posiekany i wcześniej wysmażony boczek razem z tłuszczem ze smażenia.
Po wymieszaniu masy sprawdzić jej lepkość i ewentualnie dodać trochę wody po suszonych grzybach.
Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.
Pod Koniec smażenia kotlety podlać resztką wody po grzybach [o ile została] i chwilę podusić.
Podawać z piure ziemniaczanym.