Składniki :
- opakowanie kalmarów
- opakowanie małych krewetek
- mały mix różnych owoców morza
- makaron kokardki
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- passata pomidorowa
- natka pietruszki
- natka kolendry
- sól,pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sos słodko-kwaśny gotowy lub domowa kombinacja octu winnego z cukrem zagęszczonego mąką ziemniaczaną
- sos sojowy
- sos rybny
Wykonanie :
Wszystkie owoce morza lekko podsmażyć na maśle z oliwą z dodatkiem przeciśniętego czosnku,soku cytrynowego,przypraw i sosu słodko-kwaśnego (około pół szklanki takiego sosu) a następnie wlać do nich passatę,pomidory z puszki,dodać posiekaną zieleninę,zagotować,sprawdzić smak i przyprawić sosami wedle gustu. Dusić na bardzo małym ogniu 5 minut pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać wcześniej ugotowany makaron lub podawać oddzielnie polany sosem.