Składniki :

  • opakowanie kalmarów
  • opakowanie małych krewetek
  • mały mix różnych owoców morza
  • makaron kokardki
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • passata pomidorowa
  • natka pietruszki
  • natka kolendry
  • sól,pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sos słodko-kwaśny gotowy lub domowa kombinacja octu winnego z cukrem zagęszczonego mąką ziemniaczaną
  • sos sojowy
  • sos rybny

Wykonanie :

Wszystkie owoce morza lekko podsmażyć na maśle z oliwą z dodatkiem przeciśniętego czosnku,soku cytrynowego,przypraw i sosu słodko-kwaśnego (około pół szklanki takiego sosu) a następnie wlać do nich passatę,pomidory z puszki,dodać posiekaną zieleninę,zagotować,sprawdzić smak i przyprawić sosami wedle gustu. Dusić na bardzo małym ogniu 5 minut pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać wcześniej ugotowany makaron lub podawać oddzielnie polany sosem.