Składniki :
- 10 pałek z kurczaka
- sól, pieprz
- prażony sezam do podania
Sos – polewa :
- 1 łyżeczka oleju kokosowego płynnego
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 6 czubatych łyżek miodu
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oleju sezamowego
Wykonanie :
Piekarnik rozgrzać do 200*C. Pałki z kurczaka przyprawić solą i pieprzem i piec w piekarniku z grzaniem góra-dół i termoobiegiem 20 minut w połowie obracając mięso na drugą stronę. Gdy mięso się piecze należy przygotować sos-polewę. Wszystkie składniki sosu-polewy dokładnie ze sobą wymieszać, sprawdzić smak i dodać ewentualnie tą przyprawę, której brakuje – więcej soli, cytryny lub miodu. Sos powinien być wywarzony smakowo i być równomierny w smaku -słodko-kwaśny. Po 20 minutach pieczenia mięso obficie polać sosem i piec 20 minut. Następnie mięso obrócić by było całe w sosie i piec kolejne 20 minut aż będzie zupełnie miękkie. Podawać posypane sezamem z ryżem i gotowanymi brokułami.