Składniki :

  • 10 pałek z kurczaka
  • sól, pieprz
  • prażony sezam do podania

Sos – polewa :

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego płynnego
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 6 czubatych łyżek miodu
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Wykonanie :

Piekarnik rozgrzać do 200*C. Pałki z kurczaka przyprawić solą i pieprzem i piec w piekarniku z grzaniem góra-dół i termoobiegiem 20 minut w połowie obracając mięso na drugą stronę. Gdy mięso się piecze należy przygotować sos-polewę. Wszystkie składniki sosu-polewy dokładnie ze sobą wymieszać, sprawdzić smak i dodać ewentualnie tą przyprawę, której brakuje – więcej soli, cytryny lub miodu. Sos powinien być wywarzony smakowo i być równomierny w smaku -słodko-kwaśny. Po 20 minutach pieczenia mięso obficie polać sosem i piec 20 minut. Następnie mięso obrócić by było całe w sosie i piec kolejne 20 minut aż będzie zupełnie miękkie. Podawać posypane sezamem z ryżem i gotowanymi brokułami.