Składniki :
- 8 pałek z kurczaka przyprawionych solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną i obsmażonych na rumiano na maśle z oliwą
- 0,7 kg małych pieczarek
- 2 czerwone cebule posiekane w piórka
- garść czarnych suszonych tureckich oliwek
- rozmaryn i oregano
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 2 łyżki aceto balsamico do doprawienia
- główka czosnku
Wykonanie :
Na tłuszczu po smażeniu pałek z kurczaka wysmażyć cebulę z aceto balsamico. Dodać czosnek, chwilę ponownie całość smażyć a następnie dodać pokrojone grubo pieczarki. Smażyć razem często mieszając aż zaczną lekko mięknąć. Doprawić solą i pieprzem, dodać pomidory z puszki, rosół, wino, zioła, oliwki, dodać jeszcze masła i dusić całość pod przykryciem 20-30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając sos. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić do smaku w razie potrzeby i dodać do sosu wcześniej podsmażone udka z kurczaka. Dusić pod przykryciem aż kurczaki będą gotowe. Podawać z ziemniakami piure.