• 8 pałek z kurczaka przyprawionych solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną i obsmażonych na rumiano na maśle z oliwą
  • 0,7 kg małych pieczarek
  • 2 czerwone cebule posiekane w piórka
  • garść czarnych suszonych tureckich oliwek
  • rozmaryn i oregano
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 2 łyżki aceto balsamico do doprawienia
  • główka czosnku

Na tłuszczu po smażeniu pałek z kurczaka wysmażyć cebulę z aceto balsamico. Dodać czosnek, chwilę ponownie całość smażyć a następnie dodać pokrojone grubo pieczarki. Smażyć razem często mieszając aż zaczną lekko mięknąć. Doprawić solą i pieprzem, dodać pomidory z puszki, rosół, wino, zioła, oliwki, dodać jeszcze masła i dusić całość pod przykryciem 20-30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając sos. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić do smaku w razie potrzeby i dodać do sosu wcześniej podsmażone udka z kurczaka. Dusić pod przykryciem aż kurczaki będą gotowe. Podawać z ziemniakami piure.