Składniki :

  • 4 grube filety z dorsza pokrojone na grubsze paski – paluchy
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki wędzonej papryki, sól, chili w płatkach, pieprz cytrynowy
  • bułka tarta klasyczna lub ususzony chleb razowy zmiksowany w blenderze [ilość zależna od ilości ryby – nie miej niż 3 szklanki dla wygodnego panierowania]
  • 1 szklanka tartego cheddara
  • 3 łyżki oliwy

Wykonanie :

Jajko rozmieszać z przyprawami, bułkę tartą lub chleb razowy wrzucić do malaksera, dodać oliwę i cheddar i razem zmiksować by powstała panierka – kruszonka. Rybę moczyć dokładnie w jajku i panierować w kruszonce. Piec w piekarniku na papierze do pieczenia przez 20 minut w 200*C grzanie góra/dół aż paluchy będą rumiane. Podawać z sałatkami lub klasycznie z frytkami – najlepiej z piekarnika.