Składniki :
- 4 grube filety z dorsza pokrojone na grubsze paski – paluchy
- 2 jajka
- pół łyżeczki wędzonej papryki, sól, chili w płatkach, pieprz cytrynowy
- bułka tarta klasyczna lub ususzony chleb razowy zmiksowany w blenderze [ilość zależna od ilości ryby – nie miej niż 3 szklanki dla wygodnego panierowania]
- 1 szklanka tartego cheddara
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie :
Jajko rozmieszać z przyprawami, bułkę tartą lub chleb razowy wrzucić do malaksera, dodać oliwę i cheddar i razem zmiksować by powstała panierka – kruszonka. Rybę moczyć dokładnie w jajku i panierować w kruszonce. Piec w piekarniku na papierze do pieczenia przez 20 minut w 200*C grzanie góra/dół aż paluchy będą rumiane. Podawać z sałatkami lub klasycznie z frytkami – najlepiej z piekarnika.