Składniki :
- 1 biała cebula
- 1 sucha papryczka chili, sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne, cukier
- pęczek kolendry
- pęczek natki pietruszki
- szczypiorek
- 250g serka śmietankowego
- 1 puszka kukurydzy
- olej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- mąka
- 2 jajka
- kilka łyżek mleka
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
- 3 łyżki masła
Wykonanie :
Kukurydzę odcedzić z zalewy, cebulę posiekać w kostkę, chili drobno pokruszyć, kolendrę posiekać drobno. Wymieszać ze sobą, dodać 2 łyżki oleju, doprawić solą.
Natkę i szczypiorek posiekać, serek połączyć z octem i posiekanymi ziołami. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Mąkę rozsypać na talerzu, wymieszać z łyżeczką soli, papryką słodką i pieprzem cayenne. Jajka rozmieszać z mlekiem w miseczce.
Z mięsa formować paluszki i obtaczać je kolejno w paście ziołowej z serka, w jajku, w mieszance przypraw, znów w jajku i ponownie w przyprawach. Smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła 10 minut na rumiano. Podawać z kukurydzianą salsą.