Składniki :

  • 1 biała cebula
  • 1 sucha papryczka chili, sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne, cukier
  • pęczek kolendry
  • pęczek natki pietruszki
  • szczypiorek
  • 250g serka śmietankowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • olej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • mąka
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mleka
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 3 łyżki masła

Wykonanie :

Kukurydzę odcedzić z zalewy, cebulę posiekać w kostkę, chili drobno pokruszyć, kolendrę posiekać drobno. Wymieszać ze sobą, dodać 2 łyżki oleju, doprawić solą.
Natkę i szczypiorek posiekać, serek połączyć z octem i posiekanymi ziołami. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Mąkę rozsypać na talerzu, wymieszać z łyżeczką soli, papryką słodką i pieprzem cayenne. Jajka rozmieszać z mlekiem w miseczce.
Z mięsa formować paluszki i obtaczać je kolejno w paście ziołowej z serka, w jajku, w mieszance przypraw, znów w jajku i ponownie w przyprawach. Smażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła 10 minut na rumiano. Podawać z kukurydzianą salsą.