Składniki :

  • dwie saszetki brązowego ryżu
  • puszka groszku konserwowego
  • natka pietruszki
  • czubata łyżeczka cukru
  • kostka rosołowa drobiowa
  • gęsty sok pomidorowy
  • puszka pokrojonych pomidorów z sokiem
  • schab bez kości
  • gotowa panierka lub bułka tarta i jajko do panierowania
  • czubryca czerwona,sól,pieprz

Wykonanie :

Ryż klasycznie ugotować w osolonej wodzie i odstawić na bok. Schab pokroić na plastry,rozbić tłuczkiem,przyprawić do smaku,panierować i smażyć na gorącym tłuszczu na rumiano. W rondelku wymieszać sok pomidorowy i pomidory z sokiem z cukrem i natką pietruszki,kostką rosołową,całość gotować do lekkiego odparowania. Gdy sos będzie gotowy dodać groszek i ryż. Pogotować razem 5 minut. Podawać jako dodatek do panierzątek :)