Składniki :
- 3 łyżki serka mascarpone
- 15 małych pieczarek
- opakowanie makaronu papardelle
- kostka niebieskiego sera pleśniowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania
- opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
Wykonanie :
W rondelku podgrzać śmietankę, dodać pokruszony drobno ser pleśniowy i podgrzewać na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż ser się rozpuści. Na maśle podsmażyć pokrojone pieczarki, przyprawić, dodać pokrojoną szynkę, podsmażyć chwilę razem i dodać do śmietanki. Całość dalej podgrzewać co jakiś czas mieszając 5 minut. Dodać serek mascarpone i posiekaną natkę i mieszać aż całość się połączy w gładki sos. Po 5 minutach sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku i wymieszać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Gdy całość będzie dokładnie pokryta sosem od razu podawać.