Składniki :
- opakowanie makaronu pappardelle
- 0,5 kg wątróbki drobiowej drobno pokrojonej
- 1 biała cebula
- 1 łyżka masła
- 10 plasterków wędzonego boczku
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki mascarpone
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- tarty parmezan do podania
- natka pietruszki do podania
Wykonanie :
Na początku należy wysmażyć cebulę z czosnkiem na maśle, dodać pokrojony boczek i po kilku minutach smażenia dodać wątróbkę i przyprawy. Smażyć całość aż wątróbka zacznie się ścinać i dodać wino z mascarpone. Dusić całość na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Gdy wątróbka będzie uduszona należy sprawdzić smak, doprawić sos, dodać natkę i jeśli jest to konieczne nieco go zagęścić. Na koniec do sosu dodać ugotowany al dente makaron i dokładnie całość wymieszać. Podawać od razu posypane parmezanem.