Składniki :

  • opakowanie makaronu pappardelle
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej drobno pokrojonej
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki mascarpone
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan do podania
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie :

Na początku należy wysmażyć cebulę z czosnkiem na maśle, dodać pokrojony boczek i po kilku minutach smażenia dodać wątróbkę i przyprawy. Smażyć całość aż wątróbka zacznie się ścinać i dodać wino z mascarpone. Dusić całość na średnim ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Gdy wątróbka będzie uduszona należy sprawdzić smak, doprawić sos, dodać natkę i jeśli jest to konieczne nieco go zagęścić. Na koniec do sosu dodać ugotowany al dente makaron i dokładnie całość wymieszać. Podawać od razu posypane parmezanem.