Składniki :

  • 10 dużych czerwonych papryk
  • 2 cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 4 torebki brązowego ryżu
  • 0,5 kg mięsa mielonego [mięsa można dać więcej]
  • natka pietruszki
  • sok pomidorowy [może być z kartonu lub własny ala przecier]
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, pieprz ziołowy
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • żółty ser

Wykonanie :

Mięso mielone przyprawić i wymieszać z ugotowanym w soli i kostce rosołowej ryżem [ostudzonym].
Do mięsa z ryżem dodać posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki, tarty ser i jajka.
Całość dokładnie wymieszać i powstałym farszem faszerować papryki [metoda dowolna – można przecinać na pół po długości a także można ucinać ”czapeczki” i faszerować od góry]
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sokiem pomidorowym, przykryć z wierzchu i piec tak długo, aż papryki będą miękkie.