Składniki :
- 10 dużych czerwonych papryk
- 2 cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- 4 torebki brązowego ryżu
- 0,5 kg mięsa mielonego [mięsa można dać więcej]
- natka pietruszki
- sok pomidorowy [może być z kartonu lub własny ala przecier]
- 3 jajka
- sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, pieprz ziołowy
- 1 kostka rosołowa warzywna
- żółty ser
Wykonanie :
Mięso mielone przyprawić i wymieszać z ugotowanym w soli i kostce rosołowej ryżem [ostudzonym].
Do mięsa z ryżem dodać posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, natkę pietruszki, tarty ser i jajka.
Całość dokładnie wymieszać i powstałym farszem faszerować papryki [metoda dowolna – można przecinać na pół po długości a także można ucinać ”czapeczki” i faszerować od góry]
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sokiem pomidorowym, przykryć z wierzchu i piec tak długo, aż papryki będą miękkie.